Archív – --

Dealer95 (őstag) – 13 éve regisztrált
444 pozitív értékelés
2017-02-13 18:11 7 éve
Budapest csomagküldéssel is

45 Ft

Állapot: használt
Szándék: keres

Archivált hirdetés

---

Keresés
  • bëlga

    csendes tag

    válasz big-J #1 üzenetére

    Kicsit félreérted az információkat. Nekem is volt 40" 4K VA paneles monitorom - ami nem azért monitor és nem TV, mert buta a menüje, hanem mert számítógéphez való - és nagyon hasonló késés volt rajta, mint amit az általad linkelt tévéről írtak. Logikus, hisz mindkettő egy nagy VA paneles szerkezet.

    A 22 ms, amit írtál, az csak a válaszidő. Ez a pixelek különböző szürke-szürke árnyalatok közti váltási ideje átlagosan. Az input lag ezzel szemben a bemeneti jel és a monitor reakciója közötti késés, vagyis az az eltelt idő, mire elkezdődik a kép frissítése a bemeneti jel megérkezésétől számítva.

    Az általad linkelt oldalon szereplő tesztben 20 és 36ms közti input lag-ot mértek (nagyon sok!), amire még rájön az a húzós 22 ms válaszidő (átlag IPS monitor: ~5-8 / átlag TN monitor: ~1-2), így összesen ~45-60ms késés van a TV-n.
    Ez több, mint 3-4 képkocka 60Hz-en. Ez azt jelenti, hogy bármilyen, gyors reakciót megkövetelő játék élvezhetetlen lesz rajta, de a kevésbé pörgőseknél is zavaró lesz. Valószínűleg talán konzolosoknak nem volna annyira feltűnő, mert alapból 30fps-en fut a legtöbb játék, ill. nem is olyan reszponzívak általában ezek a rendszerek, de PC-n leginkább elfogadhatatlan.

    A Philips monitorom késése összesen 42 ms volt, és egy CS meg egy BF esetén bőven észre lehetett venni, hogy nem követi a monitor az egeret elég gyorsan, így a célzás is pokol volt egy normális gaming monitorhoz képest. GTA-ban annyira nem volt zavaró a jelenség pl. vezetésnél, de célzásnál szintén elég kellemetlen volt játszani.
    A VA panel elmosódása külön említést érdemel: a legdurvább ghosting-ja volt, amit monitoron láttam. Mindehhez jött egy erős túllövés, hogy a 8ms válaszidőt teljesítse.

    Érdekességképp, előtte három Dell U2312HM-et nyúztam, melyeknek gyakorlatilag nem volt input lagja (0ms), válaszidejük pedig 8ms körül mozgott, így meglepően jó volt rajtuk játszani.

    Témához visszatérve, egy mai csúcs, játékra szánt monitor ezzel szemben fog bírni 0-2ms input laggal és 1 (IPS panelnél 4-5) ms válaszidővel, azaz kevesebb, mint összesen 10ms késést fog beletenni a rendszerbe, ami már sokkal elfogadhatóbb szám, és igen élvezhető játékélményt nyújt.
    Ennek valószínűleg a közelébe sem fog érni egy TV soha, mivel ezeket nem erre tervezik. Nem véletlen filmnézésre valók, és nem játékra. Ugyanígy egy monitor se túl jó filmezésre, kivéve 32" fölött, de ott már elég horror árak vannak, ha nem éri be az ember a leggagyibb koreai akármivel.